top of page
תמונת הסופר/תMoran Green-Cohen

התמודדות עם חרדת בחינות: מדריך להורים


עבור הורים רבים התמודדות הילדים עם חרדת בחינות מעוררת אי נוחות ותחושת חוסר אונים. ייתכן שתמצאו את עצמכם נזכרים בעצמכם כנערים לפני בחינה- בלב ההולם, בפרפרים בבטן, תוהים אם זה תורשתי. 

החדשות הטובות הן, שעם הנחייה מתאימה ושימוש בטכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות (CBT), תוכלו לעזור לילדכם לתפקד טוב יותר.


חרדת בחינות היא סוג של חרדת ביצוע המשפיעה על תלמידים לפני, במהלך או אחרי מבחנים. התסמינים יכולים לנוע בין פרפרים קלים בבטן ועד להתקף חרדה או בלאק אאוט מוחלט. הסימפטומים עשויים לכלול כאבי ראש, כאבי בטן, דופק מהיר, הזעה ועוד. בעוד שלחץ ברמה מסויימת מסייע לתפקוד, רמות גבוהות מידי יכולות להביא לשיתוק. 



טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא טיפול מבוסס מחקר, יעיל ביותר במצבי חרדה. הוא פועל על ידי הבנת הקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגויות. הנה כמה עקרונות CBT שניתן ליישם כדי לעזור לילדכם להתמודד עם חרדת הבחינות:


זיהוי מחשבות שליליות ואתגור שלהן: ילדים לעיתים קרובות חווים מחשבות כמו, "אם אכשל במבחן הזה, לא אצליח בחיים!" או ״ציון גרוע במבחן הזה יהרוס לי את כל התעודה״. עזרו להם לאתגר את המחשבות האלו. שאלו למשל "איזו הוכחה יש לך שמבחן אחד קובע את כל עתידך?" או ״מה הדבר הכי גרוע שיקרה?״ לפעמים, שינוי של הפרספקטיבה יכול לעשות הבדל גדול.


שימוש באסטרטגיות הרגעות: נשימות עמוקות ואיטיות, הרפיית שרירים, שימוש בחושים או בדמיון, יסייעו להרגיע את התגובה של מערכת העצבים. מומלץ לתרגל את הטכניקות האלו יחד.


ארגון החומר ובניית תוכנית לימודים: המנעות ודחיינות הן חברותיה הטובות של החרדה ובמעגל קסמים דווקא מגבירות אותה. עזרו לילדיכם לבנות לוח זמנים  שמחלק את החומר למנות קטנות. תוכנית כזו תגביר את הביטחון ואת תחושת המסוגלות.


עידוד שיח עצמי חיובי: החליפו את "אני אכשל" או ״אני לא יודעת כלום״ ב״אני מסוגל״ , "למדתי ואני מוכנה". עודדו אותם לכתוב הצהרות חיוביות, לפזר בבית או לקרוא אותן לפני הבחינה.


הדמיית סיטואצית הבחינה: תרגלו סיטואציות דומות ככל הניתן לבחינה, השתמשו בסימולציות בהיקף דומה לבחינה האמיתית כולל עמידה בזמנים. אם ניתן- אפילו בכיתה בה יערך המבחן. תוך כדי, תרגלו שימוש באסטרטגיות ההרגעות. ככל שתתרגלו יותר כך הבטחון יעלה. 


הומור ותקווה: זכרו, קצת הומור יכול להקל על המתח. שתפו סיפורים על הכשלונות שלכם בלימודים, על הדברים שסייעו לכם להתמודד.  אווירה קלילה יכולה להפחית מתח ולהזכיר לילדיכם שמותר לטעות.


היו סבלניים, שמרו על גישה חיובית ותקשורת פתוחה. מה שחשוב היא הדרך, המאמץ וחיזוק תחושת המסוגלות ופחות הציון הסופי. חרדת בחינות היא מכשול נפוץ, אבל עם הכלים והתמיכה הנכונים, אפשר להתגבר עליו. זכרו, אתם בזה יחד - מעודדים מהצד, מוכנים לחגוג כל ניצחון, קטן כגדול. 


בהצלחה!

ד״ר מורן גרין כהן 

פסיכולוגית חינוכית מומחית ומדריכה

ווטסאפ- 0543063663

ความคิดเห็น


bottom of page